Ухвалено проєкт Закону України «Про внесення змін до Загальнодержавної програми розвитку мінерально-сировинної бази України на період до 2030 року».
 
Ці зміни передбачають запровадження нових підходів до фінансування геологорозвідувальних робіт, що дозволять створити фундамент для досягнення цілей, закладених у Національній економічній стратегії до 2030 року. Вони враховують світові тенденції розвитку надрокористування та потреби ринку.
 
Оновлена Програма базується на таких принципах, як: ⤵️
⏺концентрація зусиль на пошуках стратегічно важливих корисних копалин і критичної мінеральної сировини;
⏺здійснення геологічного картування територій України, моніторингу підземних вод, ведення державних балансів копалин;
⏺зручного доступу до геологічної інформації шляхом запровадження цифрових технологій;
⏺сталого джерела фінансування геологорозвідувальних робіт шляхом встановлення фіксованих розмірів наповнення спеціального фонду від користування надрами.
 
«💬Реалізація прогарами має забезпечити потреби держави у мінеральних ресурсах за рахунок власного видобутку. Це зменшить залежність України від імпорту мінеральних ресурсів і збільшить експортний потенціал шляхом видобутку корисних копалин, що мають великий попит на світовому ринку», – повідомив Міністр захисту довкілля та природних ресурсів України Роман Абрамовський.
 
Реалізація заходів дозволить:
🖇відкрити нові поклади та родовища корисних копалин, що зацікавлять потенційних інвесторів;
🖇забезпечити потреби національної економіки стратегічно та критично важливими видами мінеральної сировини;
🖇завершити геологічне картування території України масштабу 1:200000 і створить єдину електронну геологічну карту;
🖇визначити порядок водовідбору підземних вод та автоматизованого обліку;
🖇створити систему державного моніторингу раціонального використання надр.
 
📍Також Уряд схвалив ✅ ще один проєкт Закону України «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо забезпечення розвитку мінерально-сировинної бази України».
 
Документом вносяться зміни до Бюджетного кодексу України, а саме:
📎створюється Державний фонд розвитку мінерально-сировинної бази України у складі спеціального фонду Державного бюджету України;
📎визначаються джерела формування Державного фонду розвитку мінерально-сировинної бази України та напрямки спрямування коштів з Державного фонду розвитку мінерально-сировинної бази України.

Схожі записи