Українська енергосистема в умовах війни: дайджест за травень

Електроенергія
▶️ Українські електростанції працюють згідно з графіком, забезпечуючи електроенергією всі категорії споживачів. Частота мережі 50 Гц.
▶️ НЕК “Укренерго” – NPC Ukrenergo офіційно стало членом-спостерігачем ENTSO-E.
▶️ За час війни «Укренерго» відновило роботу 90% зруйнованих високовольтних мереж на деокупованих територіях Київської, Чернігівської, Сумської, а також, де це можливо, у Харківській та Миколаївській областях. Це дозволило забезпечити електропостачання для близько 6 мільйонів споживачів електроенергії у цих областях. Тепер тут є резервне живлення на випадок пошкодження ліній.
Гідроенергія
💧 Усі гідроелектростанції України працюють згідно з графіком та відповідно до команд диспетчерів.
Атомна енергія
💫 Всі наявні атомні електростанції України стабільно виробляють електричну енергію. Сумарна поточна потужність енергоблоків забезпечує необхідні обсяги електроенергії для потреб країни. Радіаційний, протипожежний та екологічний стан на промислових майданчиках атомних станцій і прилеглих до них територіях перебуває у межах чинних норм.
💫 Попри воєнний стан та активні бойові дії, ДП НАЕК Енергоатом завершив роботи з будівництва, пуско-наладки та випробування нових високоманеврових генеруючих потужностей з виробництва електроенергії та під’єднав їх до електромережі України. Ці нові підключені потужності – дешева і чиста енергія, і ще один крок до декарбонізації економіки України.
💫 Повноцінно відновлено енергоживлення ЧАЕС та Чорнобильської зони відчуження.
💫 Безпідставні заяви російських політиків про начебто постачання електроенергії з Запорізька атомна електростанція до росії мають на меті зірвати переговори України з ЄС щодо експорту електроенергії. До того ж постачання електроенергії з України до росії неможливе, бо від початку війни українська мережа фізично від’єднана від електромереж країн-агресорів – росії та білорусі.
Газова галузь
💪 Не зважаючи на активні бойові дії на своїй території, Україна продовжує забезпечувати транзит газу до Європи.
💪 Попри війну, український енергосектор готується до наступного опалювального сезону. Завдяки домовленостям з операторами ГТС Польщі, Словаччини та Угорщини, у 2022 році Оператор ГТС України (ОГТСУ) збільшив гарантовані можливості імпорту газу з Європи до України.
💪 ОГТСУ впроваджує сучасне програмне забезпечення з передовими інструментами диспетчерського управління, що дозволить оперативно перенаправляти газові потоки при пошкодженні трубопроводів та більш гнучко планувати роботу в ситуації, що динамічно змінюється.
💪 Україна планує відновити власний газовидобуток для забезпечення внутрішніх потреб і загалом – зменшити споживання газу.
Житлово-комунальна галузь
🏘 Верховна Рада України ухвалила законопроєкти #7282 і #7289, які визначають особливий порядок врегулювання земельних питань при переміщенні бізнесу із зони бойових дій, будівництва/розміщення тимчасового житла для переселенців. Законопроєкти ухвалено з врахуванням пропозицій експертів USAID Проєкт енергетичної безпеки (ПЕБ): при визначенні локацій для зведення тимчасового житла для переселенців або для переміщення підприємств із зони бойових дій, необхідно враховувати можливості інженерних мереж забезпечувати необхідний рівень енергопостачання, водопостачання і водовідведення.
🏘 Підприємства ЖКГ України готуються до наступного опалювального сезону. Так, у столиці України станом на кінець травня випробувано на міцність близько 25% теплових мереж.
🏘 USAID ПЕБ і Мінрегіон провели семінар для підприємств ЖКГ щодо змін законодавства за період дії воєнного стану.
Європа позбувається енергетичної залежності від росії й демонструє солідарність з Україною
🤝 Єврокомісія оприлюднила стратегічний план припинення залежності ЄС від російського викопного палива і подолання кліматичної кризи, фактично – план трансформації енергетичної системи й посилення енергетичної безпеки Європи #REPowerEU. Україна надала свої пропозиції до REPowerEU, які передбачають практичні кроки щодо використання експортних потужностей української енергосистеми. Тож у плані є й підтримка України: “Ми продовжимо працювати разом з Україною, щоб забезпечити постачання в енергетичному секторі. Будемо налагоджувати торгівлю електроенергією і відновлювати енергетичну систему в рамках ініціативи REPowerUkraine”.
🤝 Європа починає позбуватись енергетичної залежності від росії: першою повністю припинила імпорт російських енергоресурсів Литва. Відмова від російських енергоносіїв – це не тільки крок до власної енергетичної незалежності, а й прояв солідарності з Україною у протистоянні військовій агресії росії.
🤝 За даними Євробарометра, 85% європейців вважають, що ЄС має якомога швидше зменшити залежність від російського газу та нафти, щоб підтримати Україну.
Допомога з відновлення енергопослуг та об’єктів критичної інфраструктури
🪛🔧🔨 Майже 1,5 млрд грн виділено з резервного фонду Держбюджету України на відновлення критичної інфраструктури громад.
🪛🔧🔨 20 вагонів електричного обладнання, серед яких – опори для ЛЕП, трансформатори, генератори, силові кабелі, які передали польські компанії за сприяння Польської асоціації передачі та розподілу електроенергії, доправлено у 7 областей України.
🪛🔧🔨 Велика Британія передала 570 мобільних електрогенераторів для сталого електропостачання лікарень, укриттів, станцій зв’язку, водопостачання тощо.

Підтримка USAID – US Agency for International Development

🇺🇸 USAID продовжує надавати Україні екстрену допомогу, що включає підтримку забезпечення функціонування об’єктів критичної інфраструктури. Це зокрема і 2,5 мільйона доларів США програмним забезпеченням, засобами індивідуального захисту, безпілотниками, аптечками та генераторами електроенергії для операторів газових та електричних мереж України. Це обладнання допоможе постачальникам комунальних послуг швидше та ефективніше відновлювати інфраструктуру у зонах, безпосередньо постраждалих від атак російських окупантів. Частина коштів піде на відновлення газопостачання у звільнені райони навколо Чернігова та Харкова.

Джерело

Схожі записи