А ви знали, що стовбури бувають не тільки у дерев, а гирла не лише у річок ?

Так, адже це основні частини конструкції свердловин, які видобувають газ. Це як “Отче наш” знають усі, хто хоч якось дотичний до нафтогазової тематики, від бурильника до smm-ника.
👉🏻 Газова свердловина складається з різних частин. Зокрема, це гирло і стовбур, який закінчується вибоєм, що сполучає свердловину з газоносним покладом.
🔹 Стовбур – це власне “тіло” свердловини. Його основу складають тисячі метрів міцних сталевих труб, що сягають вглибину і по яких газ піднімається на поверхню.
🔹 Гирло – це наземна частина свердловини, так звана “ялинка” та інше обладнання, що регулює тиск свердловини та направляє газ далі у трубопровід. Подібно як гирло річки впадає у море чи озеро, так і газ із надр через гирло свердловини потрапляє назовні.
➡️ Термін “устя свердловини” вживається набагато рідше, але є синонімом. Чимало хто вважає це слово русизмом, що походить від російського “устье”.
Але ми обнишпорили усі словники та дізналися, що “устя” – давньоруське слово, що походить від прасловʼянського “ustьje”.

Наш висновок: варто вживати слово “гирло” і в окремих випадках “устя” як синонім.

Джерело https://www.facebook.com/NaftogazGroup/posts/5193944037352006

Схожі записи