У серпні вступає в дію вугільне ембарго, перші енергетичні санкції, ухвалені Євросоюзом 8-го квітня у п’ятому пакеті економічних і індивідуальних санкцій

Вартість постачання російського вугілля в ЄС становила до 8 млрд євро щорічно.

Такий лаг між ухваленням рішення й вступом в дію санкцій був потрібен Європі для диверсифікації постачань. За останні 5 місяців європейськими країнами було імпортовано з основного експортного центру Південної Африки на 40% більше вугілля, ніж минулого року. З січня по травень поточного року майже вдвічі більше країни ЄС закупили вугілля в Казахстані, ніж в 2021-му році.

росія втрачає свій енергетичний вплив на європейський ринок, згодом втратить і світовий.

Україна позбавилась залежності від російського вугілля ще під час минулого опалювального сезону. Ще з листопада, коли росія запровадила вугільну блокаду, ми розпочали диверсифікацію постачання вугілля і успішно її реалізували. Більше жодної тонни вугілля не буде завезено з росії для роботи теплоелектростанцій та теплоелектроцентралей ані державними, ані приватними компаніями.

російські енергоресурси мають стати токсичними для всього світу як джерело кривавої агресії проти України, як предмет шантажу задля знищення європейської єдності й паплюження демократичних цінностей.

Схожі записи