Німеччина перезапустить вугільні електростанції, щоб зменшити залежність від російського газу

Німеччина відновить роботу вугільних електростанцій і запропонує компаніям стимули для обмеження споживання природного газу, повідомляє The Wall Street Journal. Як пише видання, це стане новим кроком в економічній війні між Європою та Росією.

Берлін публічно повідомив про ці заходи у неділю, 19 червня, після того, як Росія минулого тижня припинила постачання газу до Європи. Зокрема поставки газу до Європи різко впали через газопровід Північний потік.

У зв’язку з цим Європа може недозаповнити сховища, що може призвести до нестачі газу взимку. Окрім того, дії Росії зі створення дефіциту газу призводять до зростання цін на нього, створюючи додатковий тиск на європейські економіки, які й так зіткнулися з високою інфляцією.

Міністр економіки і енергетики Німеччини Роберт Габек вважає, що «це стратегія Путіна, щоб нас обурити, підвищити ціни та розділити нас» «Ми цього не дозволимо. Ми будемо захищатися рішуче, точно і продумано», — заявив Габек.

Водночас російський Газпром виправдовує дефіцит відсутністю частини турбін, які нібито застрягли в Канаді через антиросійській санкції. Європейські чиновники та аналітики відкинули це пояснення.

За оцінками уряду ФРН, Німеччина імпортує близько 35% свого природного газу з Росії у порівнянні з 55% до широкомасштабної війни та використовує більшу його частину для опалення та виробництва. Міністр Габек розповів, що торік виробництво електроенергії з використанням природного газу становило близько 15% загальної комунальної електроенергії в Німеччині, але цьогоріч ця частка, ймовірно, впала.

Щоб прискорити зниження частки газу в енергобалансі та створити запаси до зими, Габек анонсував низку кроків.

Так, німецький уряд надасть комунальним підприємствам повноваження розширювати використання вугільних електростанцій. Це забезпечить Німеччині альтернативне джерело енергії, але водночас затримає зусилля країни щодо скорочення викидів вуглецю, що є частиною «зеленого» курсу.

«Це прикро. Але в цій ситуації необхідно зменшити споживання газу. До зими газові склади мають бути заповнені. Це має найвищий пріоритет», — сказав Габек, який представляє партію «зелених» у німецькому уряді, щодо необхідності повернення до вугілля.

Відповідний закон, як очікується, ухвалять у Бундесраті на засіданні 8 липня.

Такі кроки планують запровадити до 31 березня 2024 року. За цей час німецький уряд сподівається створити стійку альтернативу російському газу.

Також, за словами міністра Габека, німецький уряд запровадить систему аукціонів, яка спонукатиме промисловість до зниження споживання. Передбачається, що вона запрацює вже цього літа. Ці заходи спрямовані на те, щоб перенаправити газ в резервуари для зберігання, які будуть використовуватися взимку.

Німеччина прагне заповнити свої сховища газу на 90% до грудня. Нині газові сховища Німеччини заповнені приблизно на 56%, зазначив міністр енергетики.

Раніше німецький уряд також домовився про закупівлю газу з інших країн, окрім Росії. Німеччина також прискорює будівництво термінала скрапленого газу в Північному морі поблизу Вільгельмсгафена.

Джерело

Схожі записи